Timmerlieden Arno en Pieter over ambacht en erfgoed

Meer ruimte, veel meer ruimte aan de Reimerweg. We kijken uit op de nieuwbouw van Aannemersbedrijf Oude Moleman. De oude schuren en varkensstal hebben plaatsgemaakt voor een werkplaats en grote kapschuur. Op de plek van het voormalige varkenshok, later kippenschuurtje, herrijst het nieuwe kantoorpand. Arno Stege (31) en zijn collega Pieter Knippers (20) zijn erbij betrokken vanaf het moment dat de eerste schop de grond in gaat. Bijna is het zover om het Pierikspad vaarwel te zeggen.

We gaan zo’n negen jaar terug in de tijd. Arno is nummer vijf op de personeelslijst. Hij begint als timmerman bij het Rossums bouwbedrijf, komt net van de mbo-opleiding Bouwkunde en ontdekt al gauw dat op kantoor zitten niets voor hem is. Hij wil graag iets met z’n handen doen en werkt zich van timmerman op naar voorwerker. “Maar je werkt gewoon mee, hoor,” vult Arno haastig aan, “In principe ben je als timmerman vanaf het begin tot het einde betrokken bij projecten. Het begint al met het uitzetten van de fundering en bij de oplevering zetten we de cilinders in de deuren. Dat vind ik mooi aan het werken bij Oude Moleman. Die kans krijg je hier.”

Niet op acht bouwplaatsen tegelijk

Met de groei van 5 naar 22 medewerkers is er volgens Arno wel wat veranderd, maar niet ingrijpend. Naast Martijn Borgerink wordt Louis Volker in 2018 mede-eigenaar en is er uitbreiding op kantoor. “We kunnen nu meer bieden,” verklaart Arno, “We hebben meer materieel ter beschikking en kunnen makkelijker schakelen, ook naar grotere projecten. Het is wel zo dat we in mijn beginjaren betrokken waren bij alle projecten, wat nu niet meer gaat. Logisch. Je kunt niet op acht bouwplaatsen tegelijk zijn.”

Bijzonder werk

Net als Arno lijkt het Pieter uit Brecklenkamp mooi om met zijn handen te werken. Na een opleiding Technicus Hout en Restauratie van drie jaar komt hij in dienst en is nooit meer weggegaan.  In juli hoopt hij de vakopleiding Specialist Timmeren in Arnhem af te ronden. Die opleiding komt hem nu al goed van pas, want hij heeft in de nieuwbouw aan de Reimerweg alle oude elementen helpen samenstellen. “We zijn altijd bezig met bijzonder werk, het is geen stampwerk. Dat maakt het mooi hier. Daarnaast hebben we een leuke club gezellige collega’s en er is weinig verloop. We zijn gegroeid, maar we kennen elkaar nog wel persoonlijk. Een goede sfeer vind ik belangrijk.”

‘t  Peuleke

Vanaf het begin van de nieuwbouwplannen van Oude Moleman worden alle collega’s betrokken bij het project aan de Reimerweg. “We hadden een mooie avond bij Tram 2 (voorheen ‘t Peuleke), kregen de tekeningen en mochten meepraten,” vertelt Arno. In de bouwvak van 2023 gaat Pieter bezig met het voorbereiden van de gebinten en wordt er een start gemaakt met het bouwen van de schuren. Eind van het jaar beginnen de bouwlieden met het kantoor: stelwerk, pas zagen van de gebinten, sporen onder de kap en met als koren op de molen van Pieter: veel oude elementen die terug komen in het bouwwerk. Beiden vinden dat het erg mooi wordt. “Zeker als je het vergelijkt met waar we nu zitten!” Eind april moet de nieuwbouw klaar zijn.

Kopje koffie met Hans

Wat het volgende project wordt? Daar kijken ze nu al naar uit. “We gaan bezig met een oude boerderij waarin nu nog koeien staan en bouwen die om naar twee woningen. Niet het makkelijkste werk, maar wel mooi met wat leuke uitdagingen. Zo wordt het niet eentonig,” zegt Arno, “In principe hou ik wel van de Saksische stijl, wat je vooral hier in de omgeving ziet. Het mooiste is dan de renovatie waar restauratie bij komt kijken. Ach, eigenlijk heeft elke bouw heeft wel iets unieks.” Hij noemt het Project Kroeze in Enschede waar Aannemersbedrijf Oude Moleman een gastenverblijf en een kapschuur nieuw heeft gebouwd met eiken gebinten en de woonboerderij heeft gerestaureerd/gerenoveerd. Een trotse blik maakt zich van Arno meester als hij terugdenkt aan het eindresultaat: “Het was ook nog eens een geweldige opdrachtgever om voor te werken. Zo af en toe rij ik er nog wel eens langs, wandel er met de hond en drink een kopje koffie met Hans. Hij is heel erg tevreden over wat wij afgeleverd hebben.” Hij pakt zijn telefoon en laat wat foto’s zien: “Weet je als je hier zo rondrijdt in de omgeving zie je links en rechts overal mooie projecten waar we aan gewerkt hebben.”

Tweede ring Twentestadion

Een droomproject om aan te werken? Pieter hoeft er niet lang over na te denken. Het lijkt hem fantastisch om aan het Twentestadion te werken nu de voetbalclub eraan denkt om de tweede ring van de supporterstribune af te maken. Als rasechte Twente-aanhanger ziet hij zichzelf wel met de Oude Moleman-bus een tijdlang dagelijks naar Enschede rijden. “Misschien moeten we dat maar eens aankaarten bij Martijn en Louis,” grijnst hij. In de tijd dat Arno ronduit vertelt over het stadion, denkt Arno na over zijn droomproject. “Het is nu nog niet aan de orde, maar als de kerk in Rossum wat minder loopt, dan weet ik wel een bestemming. Dan zouden daar mooi appartementen in kunnen komen: voor ouderen én starters. Daar wil ik wel aan meewerken.”

Weekend weg met de collega’s

Het werk bevalt goed bij Oude Moleman. Daar zijn ze het beiden over eens: “Martijn en Louis luisteren naar je en kijken naar welk werk je graag wilt doen. We vinden het knap wat ze beiden samen hebben neergezet. Dat doen ze hartstikke goed.” Toch hebben ze nog wel een tip voor het management, bekent Arno schalks. “We bestaan volgend jaar 75 jaar en het lijkt ons wel wat om een weekendje weg te gaan met collega’s.” Pieter valt zijn collega lachend bij: “Mijn stem heb je!”

Recent Posts